orgel Bethlehemkerk

Geschiedenis

Het huidige orgel van de Bethlehemkerk is het derde instrument in deze kerk.
Het eerste orgel, gebouwd door orgelbouwer W.H. Kam, werd overgenomen uit de kerk in de Breedstraat (gebouwd in 1858 die als ‘voorloper' van de huidige Bethlehemkerk gezien mag worden)
In 1931 wordt dit orgel van Kam in de nieuwe (huidige) Bethlehemkerk aan de Laan van Meerdervoord geplaatst door G. van Leeuwen. In 1974 verhuist dit orgel naar Portugaal.


L: voormalig Kam-orgel Bethlehemkerk R: voormalig Van Leeuwen-orgel Bethlehemkerk

In de Bethlehemkerk wordt nu een orgel geplaats dat W. van Leeuwen in 1960 had gebouwd voor de Goede Vrijdagkerk (Corn. Houtmanstraat) te Den Haag en dat beschikbaar kwam na sluiting van deze kerk. Het was een mechanisch orgel met 19 registers verdeeld over 2 manualen en pedaal.
Dit orgel bleek echter niet krachtig genoeg om de gemeentezang goed te begeleiden.

Huidige situatie

In 1997 sluit ook de Julianakerk (Kempstraat/Schalk Burgerstraat) en komt het orgel uit 1972 van de fa Vierdag beschikbaar. Orgelbouwer Pels & van Leeuwen uit 's-Hertogenbosch zorgt in dat zelfde jaar voor de overplaatsing van dit orgel naar de Bethlehemkerk.

Bij de overplaatsing worden ook enkele wijzigingen in de dispositie doorgevoerd. Een ontwerp om het pedaalwerk aan weerszijden (los) naast de hoofdkas te plaatsen wordt echter niet uitgevoerd. Dit werk word achter de hoofdkas gerealiseerd.

Het Vierdag-orgel heeft 28 registers uit drie kalvieren en pedaal. Het is een volledig mechanisch sleeplade-orgel.

Meer info:

 

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.