Orgellied Orgelkids

Orgelkids

Orgelkids is de naam van een educatief project, bedoeld om kinderen kennis te laten maken met het pijporgel. Het project is gestart in 2009 in Nederland en richt zich op erfgoededucatie en muziekonderwijs.

Aanvankelijk bestond het project uit een website met educatieve tips en lessuggesties voor onder andere het organiseren van een excursie naar een groot pijporgel.

Sinds 2013 is het project ondergebracht in een stichting en beschikt het over een speciaal ontworpen educatief bouwpakket. In een leskist zit een compleet ambachtelijk orgel in losse onderdelen, dat door kinderen in elkaar kan worden gezet en daarna bespeeld. Dit zogeheten ‘Doe-orgel’ wordt door Orgelkids verhuurd aan organisten, orgelbouwers of orgeldocenten, die educatieve projecten willen organiseren voor kinderen.

Sinds 2015 is Orgelkids ook in België actief. In 2016 is in de Verenigde Staten “Orgelkids USA” van start gegaan.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Orgelkids 

 

Orgellied

Een orgelproject met kinderen? Daar hoort natuurlijk een lied bij! Onze Vlaamse orgelfans wisten daar wel raad mee: Karolien Schuurmans schreef de tekst van een echt orgellied en Bart Wuilmus schreef de melodie. Het wordt gezongen door kinderkoor De Piccolo’s uit Neerpelt (B) onder leiding van Philipp Baeken en met Bart Wuilmus aan het orgel. En in dit filmpje zie je ook nog eens precies hoe het Doe-orgel stap voor stap gebouwd wordt.Bron: website Orgelkids: http://www.orgelkids.nl/

 

De tekst van het Orgellied

Refrein:
Fluit, prestant, trompet, schalmei,
veel registers op een rij.
Al die klanken bij elkaar
het klinkt heel mooi echt waar.

Witte zwarte toetsen, registers en pedalen.
Heel veel pijpjes; duizenden, van hout en van metalen.
Samen in een grote kast die heel mooi is versierd
Koningin der instrumenten, ‘t orgel wordt gevierd!

Refrein

Maar al die pijpjes kunnen niet vanzelf aan ‘t spreken gaan.
Daarom treden we allemaal de blaasbalgen aan.
Trappen, pompen, zweten en dan met een diepe zucht…
Alle pijpjes krijgen dan hun welverdiende lucht.

Refrein


Wil je zelf het lied zingen? Je kunt HIER de bladmuziek downloaden.

 

Orgellied in HOK Kinderproject

In 2019 is het Educatietean van het HOK begonnen het orgellied ook 'in te passen' in het 'Educatieve orgelproject voor de basisschool' van het HOK. 

Aan de deelnemende scholen is gevraagd om, met de leerlingen die meededen aan het project, het lied in te studeren zodat het bij de excursie naar de Kloosterkerk meegezongen kan worden onder begeleiding van het orgel. Dit was voor iedereen een hele leuke ervaring.

Lees HIER meer over het kinderproject 2019

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.