Actueel

Haarlemse erepenning voor Jos van der Kooy

Nieuws - 1-josvanderkooy-erepenning.jpgfoto: Pieter Baak

Zilveren erepenning voor Jos van der Kooy, bij afscheid als Stadsorganist Haarlem.

Jos van der Kooy, organist van de Gotische zaal van de Raad van State en de Westerkerk te Den Haag en, tot die dag Stadsorganist van Haarlem, heeft na afloop het laatste concert in de serie ‘Stadsorgelconcerten' in de Grote of St. Bavokerk op dinsdag 10 oktober, de zilveren erepenning uit de hand van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen mogen ontvangen.

Tijdens dit concert, waarbij ca 700 bezoekers aanwezig waren, speelde Jos van der Kooy, naast Pièce Héroïque van César Frank, de toccata in F van Johann Sebastian Bach en de Fantasie über den Choral ‘Wachet auf, ruft uns die Simme' van Max Reger, ook het stuk ‘Magic Pipes' voor orgel en panfluit uit 2012 van zijn oud leraar Piet Kee. De panfluit werd daarbij op uitzonderlijke wijze bespeeld door Matthijs Koene.
Bijzonder was de uitvoering van het stuk ‘Ligatura', dat door Daan Manneke speciaal voor het orgel van de St. Bavo was gecomponeerd ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Jos van der Kooy. Ook bij dit stuk werd medewerking verleend door Matthijs Koene, met wie van der Kooy wel vaker op treedt.

Tijdens de toespraak van burgemeester Wienen en het dankwoord van Jos van der Kooy werd duidelijk dat van der Kooy, al heeft hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en afscheid genomen van zijn functie als Stadsorganist van Haarlem, niet stopt met het geven van concerten in de Haarlemse St. Bavo en Philharmonie. Maar ook niet met zijn activiteiten in de Westerkerk en de Gotische zaal. Evenmin met lesgeven op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en de universiteit van Leiden..
Jos blijft dus muziek maken. ‘Ik zou ook niet anders willen -en kunnen' gaf hij mij eens te kennen...

Namens het HOK wensen wij Jos van der Kooy nog veel muzikale jaren in gezondheid toe.

 

Gepubliceerd: woensdag 11 oktober 2017


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.