St. Jacobuskerk, Parkstraat (HOK)

Andere locaties

  

ALGEMENE INFORMATIE KERK:

Naam: St. Jacobuskerk (H. Jacobus de Meerdere)
Adres: Parkstraat 65a, 2511 JE  Den Haag.
bouwjaar: 1875-1878
architect: P.J.H. (Pierre) Cuypers
beheer/gebruik: RK parochie van de H. Jacobus de Meerdere (Maria Sterre der Zee)

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL(s):

Hoofdorgel: Adema/Maarschalkerweerd 1890/1976 - 57/III/P
Koor(altaar)orgel: Jos Laus/fa Sloof, 2016, 16/II/P
Titularis: Susanna Veerman
Organisatie concerten: Commissie Orgelconcerten St. Jacobus, die participeert in het HOK

KERK:

Het ontstaan van de St. Jacobuskerk begint feitelijk met die van de ‘voorganger’ van de kerk: de Grote of Jacobskerk in het centrum van Den Haag. (zie daar) Toen na de Reformatie deze kerk in handen van de Protestanten kwam moest een nieuw Rooms-katholiek godshuis worden gebouwd. Uiteindelijk is zo de huidige Kerk van Jacobus de Meerdere ontstaan.

De St. Jacobuskerk (Kerk van de H Jacobus de Meerdere) is een drie-beukige neogotische kruisbasiliek met forse vierkante toren voorzien van luidklokken. Geen carillon. De kerk werd ontworpen door P. (Pierre) J.H. Cuypers. Ook vrijwel het gehele interieur kwam uit de ateliers van Cuypers.

ORGEL(s): 

Hoofdorgel:

In de St. Jacobuskerk staan twee orgels. Het hoofdorgel van orgelbouwer Adema/Scheurs werd oorspronkelijk in 1890 gebouwd voor de Spaarnekerk te Haarlem en is in 1978 naar de huidige locatie overgebracht waar het werd uitgebreid met pijpwerk van eerdere orgels (w.o. dat van Maarschalkerweerd) en aangepast. het orgel heeft nu 57 stemmen over drie klavieren en pedaal. Het orgel is erg geschikt voor Duitse en Franse symfonische muziek.
De tractuur is electro/pneumatisch. Het orgel is voorzien van een elektronische setzer. Kijk HIER voor de dispositie.

Altaarorgel:

In 2016 is een altaar-orgel geplaatst in het priesterkoor pal achter een van de zware kolommen van de viering, zodat het vrijwel niet zichtbaar is vanuit de kerkrumte.
Dit orgel is vervaardigd door toenmalig organist van de St. Jacobuskerk, Jos Laus in samenwerking met orgelbouwer Slooff. Het heeft 16 stemmen over twee klavieren en pedaal, die is ondergebracht in een aparte kas tegen de kolom, achter de bespeler. De tractuur is mechanisch en elektrisch (t.b.v. enkele transmissies) Kijk HIER voor de dispositie.

ORGANISTE:

Vanaf november 2021 in Susanna Veerman Titulair Hoofdorganiste van de St. Jacobuskerk. Zij neemt daarbij de plaats in van Jos Laus  die van 2004 t/m 2019 organist/dirigent was van de St. Jacobuskerk en de honneurs heeft waargenomen tot het aantreden van Susanna.

Susanna Veerman zal, evenals Jos dat deed naast de gebruikelijke vieringen waarin het orgel bespeeld wordt, ook regelmatig (orgel)concerten verzorgen in deze kerk. Ook zal zij actief zijn bij de Commissie Concerten St. Jacobuskerk, die participeren in het samenwerkingsverband van het Haags Orgel Kontakt (HOK)

 

CONCERTEN: 

De Commissie Concerten St. Jacobuskerk organiseert het gehele jaar door concerten voor orgel, orgel+ en/of koorzang (aanvang 16.00 uur). De toegang is gratis, wel wordt een vrije bijdrage via de collecte aanbevolen.

MEER INFORMATIE:

 

HB/juli 2022

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief