St. Jacobuskerk (HOK)

Andere locaties

HOK locaties - st-jacobus-ext-1.jpg HOK locaties - st-jacobus-int-1.jpg

Algemene informatie

Adres St. Jacobuskerk: Parkstraat 65a, Den Haag.
bouwjaar: 1875-1878
architect: P.J.H. (Pierre) Cuypers
beheer/gebruik: RK parochie van de H. Jacobus de Meerdere (Bisdom Rotterdam)
Hoofdorgel: Adema/Maarschalkerweerd 1890/1976 - 57/III/P
Titularis: Jos Laus
organisatie concerten: Commissie Orgelconcerten St. Jacobus die participeert in het HOK

De Kerk

De St. Jacobuskerk (Kerk van de H Jacobus de Meerdere) is een drie-beukige neogotische kruisbasiliek met forse vierkante toren voorzien van luidklokken. Geen carillon. De kerk werd ontworpen door P. (Pierre) J.H. Cuypers. Ook vrijwel het gehele interieur kwam uit de ateliers van Cuypers.

De orgels

In de St. Jacobuskerk staan twee orgels. Het hoofdorgel van orgelbouwer Adema/Scheurs werd oorspronkelijk in 1890 gebouwd voor de Spaarnekerk te Haarlem en is in 1978 naar de huidige locatie overgebracht waar het werd uitgebreid en aangepast. het orgel heeft nu 57 stemmen over drie klavieren en pedaal. De tractuur is electro/pneumatisch.

In 2016 is een altaar orgel van de hand van Jos Laus geplaatst in het priesterkoor. Dit orgel heeft 16 stemmen over twee klavieren en pedaal. De tractuur is electro/mechanisch.

Concerten

De Commissie Concerten St. Jacobuskerk organiseert het gehele jaar door concerten voor orgel, orgel+ en/of koorzang (aanvang 16.00 uur). De toegang is gratis, wel wordt een vrije bijdrage via de collecte aanbevolen.

Meer info

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief