Gotische zaal RvS (HOK)

Andere locaties

HOK locaties - gotischezaal-ext-4.jpg HOK locaties - gotischezaal-orgel-1.jpg

Algemene informatie

Adres: Paleisstraat 1 (t.o. Paleis Noordeinde)
bouwjaar: 1840-1848
architect: Prins van Oranje (latere koning Willem II)
beheer/gebruik: Raad van State
orgel: Fa. J. Bätz & Co, 1842 - 23/II/P
Titularis: Jos van der Kooy
organisatie concerten: Stichting Muziek in de Gotische Zaal die participeert in het HOK

De Locatie

De Gotische Zaal is oorspronkelijk gebouwd als schilderijenzaal door de toekomstige koning Willem II in een Anglo-Neogotische stijl waarin hij een groot deel van het Hofkwartier wilde realiseren, en maakte deel uit van het 'Witte paleisje' aan het Kneuterdijk. Sinds de 20e eeuw maakt de Gotische Zaal deel uit van het Raad van State-complex. Er is geen toren. Geen luidklokken of carillon.

Het orgel

Vrijwel direct na de voltooiing van de Gotische Zaal werd het huidige orgel opgeleverd door de orgelbouwer Jonathan Bätz & Zn. te Utrecht. Het is een mechanisch orgel met 13 stemmen verdeeld over twee klavieren en pedaal. Het orgel heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, met veel omzwervingen maar kwam in 1990 weer terug op de oorspronkelijke locatie, zij het aan de tegenoverliggende wand van de zaal.

Concerten

De Stichting Muziek in de Gotische Zaal organiseert op iedere 2e en 4e woensdag van de maand (uitgezonderd juli en augustus) lunchconcerten in de Gotische Zaal (aanvang 12.45 uur) verzorgt door (oud) leerlingen van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en titulair organist Jos van der Kooy. Maar ook op andere dagen is er muziek in de Gotische Zaal. Ga daarvoor naar www.raadvanstate.nl/evenementenagenda

Meer info:

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief