Actueel

Pieter Baak 40 jaar concertorganisator.

In 2012 is het 40 jaar geleden dat de, nog jonge, Pieter Baak begon met het organiseren van orgelconcerten in Den Haag en vele andere plaatsen. Hij is daarin nog steeds actief bezig, al worden er toch zaken 'afgebouwd'.

Voorafgaand aan het orgelconcert, dat Ben van Oosten op 30 augustus gaf in het kader van het Internationaal Orgelfestival Grote Kerk Den Haag, werd Pieter Baak, voor hem zeer onverwacht na zijn gebruikelijke inleiding, in het zonnetje gezet door Henk Barnhard, secretaris van het HOK.

Met enkele woorden gaf hij aan dat het met recht uitzonderlijk kan worden genoemd als iemand zo lang zulke artistiek en organisatorische hoogwaardige prestaties bereikt. Maar er ook niet voor schroomde - toen nog - onbekende concertgevers uit het buitenland naar Nederland te halen. Concertgevers, als Michelle Leclerc en vele anderen, die later mede door hun succes in Nederland, wereldberoemd zijn geworden.

Pieter Baak heeft zich in die 40 jaar als bestuurslid ingezet bij vele concertorganisaties, waaronder het HOK. Waarbij hij zich altijd als een stuwende kracht ontpopte, maar zich er ook niet voor genereerde om folders uit te reiken bij de kerkdeur. Ook was hij veelvuldig registrant bij Ben van Oosten en vele anderen. En dat alles naast zijn dagelijkse werk.

Dat die liefde voor de orgelcultuur, inzet en inspanning, maar vooral zijn idealisme en gedrevenheid niet onopgemerkt zijn gebleven, bleek wel toen Pieter Baak tot drie maal toe werd onderscheiden door de Franse Société Académique "Arts, Sciences, Lettres" te Parijs. (iets wat uitzonderlijk is voor een 'niet uitvoerend musicus') In 2008 ontving hij de Haagse 'Stadspenning' en in 2009 werd hij benoemd tot 'Ridder in de Orde van Oranje Nassau'.

Volgens de spreker heeft het HOK slapeloze nachten gehad om te bedenken hoe je een man moet eren die dit allemaal al heeft gekregen. Hoe kan je daar nog 'bovenuit komen'. Uiteindelijk heeft men ontdekt dat er toch nog iets ontbrak: Een eigen concert, helemaal voor Pieter alleen (al waren er nog zo'n 200 bezoekers in de Grote Kerk bijeen)

Tevens kreeg hij een ingelijste foto van zichzelf, staande achter de lezenaar in de Grote Kerk, waar hij zo vaak een concert had aangekondigd, een fles wijn en een overweldigend applaus van alle aanwezigen. Waarop Pieter, zichtbaar aangedaan, reageerde met: "Zo is het wel genoeg, laten we maar naar Ben gaan luisteren".

Het programma van het concert was als volgt:

Het was een overweldigend concert, Pieter van harte gegund.

Gepubliceerd: vrijdag 31 augustus 2012