Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Zaterdagmiddagconcert

Zaterdagmiddagconcert

Datum zaterdag 2 april 2022
Aanvangstijd 15:30
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Petra Veenswijk, Delft

Programma

 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Fantasie und Fuge in g-moll, BWV 542

 

Alexandre Pierre François Boëly (1785-1858)

Choral "Bin ich gleich von dir gewichen"

Offertoire pour le jour de Paques 

 

César Franck (1822-1890)

Prière, opus 20 (uit: Six Pièces pour Grand Orgue)                  

 

Henri Nibelle (1883-1967)

Carillon Orléanais

 

Felix Alexandre Guilmant (1837-1911)

Marche sur un thème de G.F.Haendel "Lift up your heads", opus 15

 

Gaston Litaize (1909-1991)

Prélude liturgique

 

Jean Langlais (1907-1991)

Final (uit: Symfonie 1, à Gaston Litaize)                                                                              

     

Meer informatie over de uitvoerenden

Petra Veenswijk behaalde haar Docerend Musicus diploma orgel (1985) en klavecimbel (1990), en haar diploma Uitvoerend Musicus orgel (1989) aan het Rotterdams Conservatorium. Zij is leerling van André Verwoerd, Bernard Winsemius en David Collyer.

In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden in de categorie muziek van de twintigste eeuw. In 1990 behaalde zij de derde prijs en de publieksprijs op het internationaal Rijnstreek Orgelconcours te Nijmegen.

Met een beurs van het Ministerie Onderwijs, Wetenschap en Cultuur volgde zij na haar diplomering een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth te Parijs. Petra vervolgde haar studie in Parijs aan het "Conservatoire National de Région" te Parijs bij Marie- Louise Jaquet- Langlais en Jean Langlais. Deze studie bekroonde zij met de "Prix d'Excellence"(1991). Zij behoort tot de laatste leerlingen van Jean Langlais. In de jaren 1989- 1991 volgde zij diverse interpretatie- cursussen aan de Schola Cantorum, eveneens in Parijs, bij o.a. Marie- Claire Alain, André Fleury en Gaston Litaize.

Als Internationaal concertorganiste geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten in het binnen als buitenland. Haar repertoire omvat het gehele orgeloeuvre van oude tot hedendaagse orgelliteratuur.

Zij concerteerde op vrijwel alle belangrijke orgels in Nederland w.o. Rotterdam; Grote Kerk, Haarlem; Bavo, Rk Bavo, Amsterdam; Nieuwe en Oude kerk, Mozes en Aaronkerk, Maassluis, Alkmaar, Kampen, Utrecht, Amersfoort, Delft; Nieuwe en Oude Kerk etc.,).
In Parijs, Frankrijk concerteerde zij op verschillende Cavaillé- coll orgels zoals die van de Saint Louis d’Antin, St. Augustin, Eglise Saint-Could, Notre Dame D’Auteuil and tweemaal op het orgel van de St. Sulpice. Zij concerteerde ook in Bordeaux, Tours en Muhlhouse. In Groot Brittagne concerteerde zij in de beroemde Canterbury Cathedral. Ook concerteerde zij regelmatig in België zoals in Gent, Antwerpen, Brugge, Oostende, in Noorwegen (Oslo and Bergen), vele malen in Duitsland (o.a. Altenburg, Freiberg, Altenberg, Salemer Munster), in Tchechië (Praag), etc.. Recentelijk, in sept. 2015, gaf zij een concert en een Masterclass in Brazilië, Rio de Janeiro.

Zij verzorgt ook regelmatig orgelbespelingen voor de radio. Zo rondde zij in december 2001 samen met de E.O.- Radio een uniek Jean Langlais project af, met drie Radio- 4 uitzendingen. De opnamen zijn gemaakt in de Cathédrale Saint Samson te Dol- de- Bretagne, Frankrijk, de geboortestreek van Jean Langlais. (De keuze voor dit orgel was op voorspraak van Marie- Louise Jaquet- Langlais). Madame Langlais schreef later over deze opname; "It is a beautiful recording, beautiful sound, very well played, with all the Langlais feeling, which is rather rare with the other CD's of Langlais music. Bravo. You should be proud and happy!".

In 2002 heeft zij gedurende 3 concerten het gehele orgeloeuvre van Maurice Duruflé ten gehore gebracht. Voor de stichting behoud Nederlandse orgels gaf zij een lezing over het leven en werk van Marcel Dupré, met aansluitend een concert. In het najaar van 2004 zal zij voor de gezamenlijke orgelverenigingen (KNOV, GOV, VGK en VOGG) een drietal workshops verzorgen over de 20ste eeuwse orgelmuziek, in het bijzonder over de Franse componist/ organist Jean Langlais.

Op 1 december 2001 werd zij benoemd tot lid van het bestuur van de Diocesane Nederlandse Sint Gregorius Vereniging van het Bisdom Rotterdam met als aandachtsvelden de gemengde koren en de organisten. Ook is zij actief bij projecten van verschillende orgelorganisaties w.o. Koninklijke Nederlandse Organisten Vereniging en Katholieke Dirigenten en Organisten Vereniging.

Tevens wordt Petra regelmatig gevraagd als jurylid van orgel- en muziek-concoursen, o.a. de orgelconcoursen van Maassluis, Elburg en Den Briel.

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.