Waalse Kerk, Noordeinde Orgelwandeling Festival Classique Den Haag

Orgelwandeling Festival Classique Den Haag

Datum vrijdag 18 juni 2010
Aanvangstijd 20:30
Locatie Waalse Kerk, Noordeinde
Uitvoerenden

Aart Bergwerff (orgel) Gidsen van Residentie Ontdekkingen

Programma

Vorig jaar was de Orgelwandeling door het Haagse Hofkwartier volledig uitverkocht. Heeft u er niet bij kunnen zijn, grijp dan nu uw kans!

Het beginpunt van uw wandeling is de Église Wallonne aan het Noordeinde. In deze kerk luistert u naar Franse muziek op het beroemde Cavaillé-Coll orgel, het kleine zusje van het orgel van La Madeleine in Parijs. Als een gids van Residentie Ontdekkingen vertelt over Den Haag gaat z'n hart sneller kloppen. Laat u meenemen door het feeërieke Hofkwartier. Hij vertelt u meer over de luisterrijke geschiedenis van dit Haagse Quartier Latin.

Via een woonhuis komt u tenslotte in de Oud Katholieke Kerk, het best bewaarde geheim van de buurt. In deze met kaarsenkronen verlichte schuilkerk klinkt barokmuziek op het orgel van de fameuze bouwer Rudolph Garrels.

Begeleid door gidsen van Residentie Ontdekkingen
Aart Bergwerff (orgel)

Meer informatie over de uitvoerenden

Aart Bergwerff (1960) studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij zette zijn orgelstudie voort bij Harald Vogel in Bunde (Duitsland) en bij Marie-Claire Alain in Parijs, resulterend in het behalen van de Prix de Virtuosité. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij vervolgens nog improvisatie bij Bert Matter, resulterend in de Aantekening Improvisatie Orgel. Hij won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989).

In 1990 werd hij benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag. Als solist speelde hij op uitnodiging van onder meer Het Brabants Orkest repertoire voor orgel en orkest, zoals de wereldpremière van het Concerto for Organ and Orchestra van Jo van den Booren, ter gelegenheid van de ingebruikneming van het orgel in het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Op uitnodiging van het Nationale Ballet speelde hij tweemaal een reeks voorstellingen met het Concert voor orgel en orkest van Francis Poulenc, begeleid door het Nederlandse Balletorkest.

Aart Bergwerff werd in 1994 benoemd tot docent hoofdvak orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Daarnaast doceert hij ook orgelbouw en historische ontwikkeling. Hij is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels, in samenwerking met de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk Nederland en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.