Datum | zaterdag 25 september 2010 |
Aanvangstijd | 20:15 |
Locatie | Oud Katholieke Kerk, Juffrouw Idastraat |
Uitvoerenden | Aart de Kort |
"VANUIT DE BAROK GEZIEN"
1. Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Toccata en Fuga in d, BWV 565
2. Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621)
Bergamasca
3. Johann Peter Kellner (1705-1772)
Praeludium pro organo pleno
4. Johann Christoph Kellner (1736-1803)
Koraalvoorspel "Jesu meine Freude"
5. Peter Kann (Geb. 1958)
Emergence I
6. Aart de Kort
Improvisatie
7. Jûrgen Essl (Geb. 1961)
Demoltokata, opus 22
Organist/pianist/dirigent/componist Aart de Kort (geb. 1962 te Leidschendam) studeerde hoofdvak orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Wim van Beek. In 1986 behaalde hij het einddiploma, waarna hij zijn studie voortzette aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waar hij bij o.a. Jan Valkestijn kerkmuziek studeerde. Bij Klaas Bolt bekwaamde hij zich in het kerkelijk orgelspel en improvisatie, voor welke vakken men hem bij het afsluiten van de studie het cijfer 10 toekende. Tijdens deze Amsterdamse periode studeerde hij ook nog enige tijd orgel bij Jacques van Oortmerssen. Ook volgde hij meestercursussen bij o.a. Anders Bondeman en Hans Haselböck.
Reeds vele malen trad hij op als solist (orgel en piano) en begeleider van diverse bekende koren en solisten. Deze activiteiten brachten hem in vele West- en Oost-Europese landen, o.m. muziekfestivals in Neustadt , Istanbul en Frankrijk, waar hij concerteerde op de prestigieuze festivals van Carcassonne, St. Maximin en Rocquevair en onlangs op het orgel van de Parijse Notre-Dame. Zijn spel is inmiddels vastgelegd op talloze cd's en uitgezonden via radio en tv. In 2005 verscheen op het label Prestare zijn eerste solo-cd met onbekende symfonische orgelmuziek uit de Romantiek. Bekend is zijn grote interesse in Nederlandse, Belgische en Engelse muziek en zijn aandacht voor vergeten en/of onbekende componisten.
Ook als componist is De Kort actief. Dit resulteerde in een aantal kerkmuzikale composities en werken voor orgel, koor, zangstem, piano en diverse instrumentale bezettingen, meestal in opdracht van musici, muziekgroepen of diverse instanties. In 1998 voltooide hij voor het nieuwe orgel van de Leidse Universiteit een concert voor orgel en strijkorkest. Van zijn kerkmuzikale en orgelcomposities is inmiddels het e.e.a. uitgegeven, o.m. bij Carus Verlag in Stuttgart.
Aart de Kort is titulair-organist van de Kathedraal Laurentius & Elisabeth te Rotterdam alsmede van de kerk OLV van Goede Raad te Den Haag en is tevens verbonden als pianist aan de Dansvakopleiding van het Kon. Conservatorium te Den Haag. Ook dirigeert hij het bekende Haagse kamerkoor Quattro Stagioni en het vrouwenkoor L'Amuze. Hij geniet bekendheid als improvisator en won diverse prijzen op nationale en internationale concoursen (Bolsward 1988: 2e prijs; Bolsward 1989: Koraalprijs; Knokke-Heist 1991: 1e prijs én BRT-prijs; Haarlem 1994 en 1998: finalist).
In 2009 is aan Aart de Kort de Franse onderscheiding (Médaille d'Argent) van de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs, toegekend vanwege zijn verdiensten voor de Franse muziekcultuur.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.