Datum | zaterdag 22 oktober 2011 |
Aanvangstijd | 20:15 |
Locatie | Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) |
Uitvoerenden | Aart Bergwerff (Den Haag) m.m.v. het Internationaal Trombone Ensemble |
"Jubileumconcert 400 jaar Lutherse gemeente Den Haag"
Let op afwijkende aanvangstijd: 20.15 uur!
Programma:
Johann Th. Lemckert (1940)
- Intrada "Zingt een nieuw lied" (Gez. 320 Liedboek voor de Kerken)
voor zes trombones en orgel, (gecomponeerd ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan
van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Den Haag)
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
- Mein junges Leben hat ein End
bewerkt voor zes trombones en orgel door Steven Verhelst
Heinrich Schütz (1585-1672)
- Singet dem Herrn ein neues Lied (Psalmen Davids, 1619),
bewerkt voor vier trombones en orgel door Aart Bergwerff
Dietrich Buxtehude (1637-1707)
- Koraalfantasie "Nun freut euch, lieben Christen g'mein", BuxWV 210
(orgelsolo)
Georg Daniel Speer (1636-1707)
- Sonate a 4 in d moll trombonekwartet
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Twee koralen en koraalbewerkingen:
- Nun danket alle Gott, BWV 657
- Ein feste Burg ist unser Gott, BWV 720
(orgelsolo)
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Sonate nr. 1 in f kl.t., opus 65, nr.1
bewerkt voor zes trombones en orgel door Aart Bergwerff
- Allegro moderato e serioso
- Adagio
- Andante. Recitativo
- Allegro assai vivace
Aart Bergwerff (1960) studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij zette zijn orgelstudie voort bij Harald Vogel in Bunde (Duitsland) en bij Marie-Claire Alain in Parijs, resulterend in het behalen van de Prix de Virtuosité. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij vervolgens nog improvisatie bij Bert Matter, resulterend in de Aantekening Improvisatie Orgel.
Hij won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989).
In 1990 werd hij benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag. Als solist speelde hij op uitnodiging van onder meer Het Brabants Orkest repertoire voor orgel en orkest, zoals de wereldpremière van het Concerto for Organ and Orchestra van Jo van den Booren, ter gelegenheid van de ingebruikneming van het orgel in het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Op uitnodiging van het Nationale Ballet speelde hij tweemaal een reeks voorstellingen met het Concert voor orgel en orkest van Francis Poulenc, begeleid door het Nederlandse Balletorkest.
Aart Bergwerff werd in 1994 benoemd tot docent hoofdvak orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Daarnaast doceert hij ook orgelbouw en historische ontwikkeling. Hij is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels, in samenwerking met de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk Nederland en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.
Het Internationale Trombone Ensemble (ITE) bestaat uit 20 professionele trombonisten, met totaal 11 nationaliteiten, die allen gestudeerd hebben op het Rotterdams Conservatorium, o.a. bij George Wiegel, Pierre Volders, Jorgen van Rijen en Ben van Dijk.
Al tijdens hun studieperiode repeteerde ze al veel met elkaar waar ze, door hun eigen aanpak en hard werken een unieke sound ontwikkelden.
Het ITE heeft al op vele locatie gespeeld, van de St. Laurenkerk en De Doelen in Rotterdam tot het Concertgebouw in Amsterdam. Ook hier in Den Haag hebben we hen al kunnen beluisteren tijdens het Festival Classieque 2011. Naast een gezamenlijk optreden verzorgt het ITE ook recitals met orgel, andere ensembles, koren en solisten. Diverse componisten hebben al voor het ITE gecomponeerd.
Tijdens de vele concerten en projecten in Nederland ontwikkelde zich een nieuwe repertoire, waarin de vele technische en muzikale mogelijkheden werden ontdekt en uitgevoerd.
Mede hierdoor volgde een uitnodiging voor de 'Emory Remington Trombone Choir Competition', die wordt georganiseerd door de grootste trombone organisatie in de wereld, de 'International Trombone Association'. Waarbij zij, ondanks de deelname van vele wereldberoemde conservatoria, als winnaar werden aangewezen. In mei 2005 volgde een uitgenodigd voor het International Trombone Festival in New Orleans (USA).
Veel van de leden wonnen prijzen op internationale wedstrijden, zoals ITA Trombone Quartet Competition (2006), ARD München International Trombone Competition (2007) en nog veel meer.
Op dit moment spelen ze in de grote orkesten, blaasorkesten, opera's en muzikale producties in Nederland en veel andere Europese landen, zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest Amsterdam, Radio Filharmonisch Orkest Holland, Radio Kamer Filharmonie, Brabants Orkest, Marinierskapel van de Koninklijke Nederland marine, Staatsopera Berlijn Unter den Linden, SWR (Zuid-West-Duitse Radio) Symfonie Orkest Baden-Baden en Freiburg, Wenen Waltz Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra, het Grieks Ballet Orkest, Santiago Philharmonisch Orkest, enz.
Intussen ontwikkeld de carrière van het ITE zich steeds meer internationaal. In juli 2008 maakte ze een grote tournee door Japan waar zij voor speciale gelegenheden een aantal concerten gaven, zoals bij een professionele honkbalwedstrijd in het Hiroshima Baseball Stadium, voor meer dan 30.000 mensen en in Japanse traditionele Sake fabrieken. Ook gaven zij muzieklessen en concerten op scholen.
In 2008 verscheen hun eerste CD met veel origineel en gearrangeerd werk speciaal voor dit genre geschreven waarin hun onvoorstelbare toekomstige mogelijkheden goed tot uiting komen.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.