Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Lunchconcert ensemble 'Schifanoia'

Lunchconcert ensemble 'Schifanoia'

Datum woensdag 18 april 2012
Aanvangstijd 12:45
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

ensemble 'Schifanoia'

Programma

"Baroque Europe"

W. de Fesch (1687-1761)
Sonata from op. 9
Vivace - Larghetto - Vivace

P.D. Philidor (1681-1731)
Huitième suite, Op. 2
- ‘Affectuosement' - Fugue
- ‘Lentement, Gracieusement, & Piqué'
- Allemande

G. Ph. Telemann (1681-1767)
Sonata from TWV 40:102
Dolce - Allegro - Largo - Vivace

Meer informatie over de uitvoerenden

Het blokfluitduo Schifanoia bestaat uit Isabel Favilla en Inês d'Avena.
De naam van het duo is ontleend naar het gelijknamige renaissancepaleis in Ferrara. "Schifar la noia" ("ontsnappen uit verveling") en resoneert harmonieus met de muziek die het duo speelt: barokmuziek geschreven voor muziekliefhebbers als tijdverdrijf. Deze zelden uitgevoerde muziek is zowel interessant voor de luisteraars als uitdagend voor de musici. Het technische niveau is vergelijkbaar met andere muziek uit het repertoire voor de instrumenten van het duo.

Isabel en Inês ontmoetten elkaar in 1998 in hun geboorteland Brazilië en spelen sindsdien samen in verschillende ensembles. Als afgestudeerden van respectievelijk Brussel en Den Haag vormden zij bijna als vanzelfsprekend een duo om zich gezamenlijk aan verdere studie te wijden en aan het opvoeren van de betreffende muziek.

Isabel Favilla werd geboren in Brasilia en begon op 5-jarige leeftijd met pianoles. Een jaar later ging ze naar de 'Escola de Música de Brasília' waar de blokfluit haar belangrijkste instrument werd. Ze studeerde bij Karla Dias (blokfluit), Fernando Lopes en Ana Cecilia Tavares (kamermuziek en klavecimbel). In juni 2001 beëindigde ze haar blokfluitopleiding.

Gelijktijdig aan deze activiteiten deed ze mee aan pretentieuze festivals voor Oude Muziek in Brazilië. Ook nam ze deel aan de 'Curso Internacional de Interpretaciòn Histórica' van de Fundacio La Caixa in Spanje. Daar volgde ze lessen en masterclasses bij o.a. Han Tol, Alfredo Bernardini en Alberto Grazzi. In 2007 haalde ze haar Master-graad 'met onderscheiding' aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar ze studeerde bij Bart Coen.

Ze trad op in Brasília, Rio de Janeiro en Chili, waarvan drie keer als soliste bij het 'Orquesta de la Universidad Austral de Chile', maar ook in Brussel, Den Haag en Utrecht. Ze werkte mee aan twee CD's: met Il Complesso Barocco (Alain Curtis) in Händel's Opera Tolomeo en met Collegium Musicum Den Haag (Claudio Ribeiro) L'Europe Réunie.

Sinds september 2007 studeert ze met Donna Agrell en Wouter Verschuren barok-fagot en dulciaan aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Inês d'Avena werd geboren in Rio de Janeiro maar verhuisde in 2001 naar Nederland om aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag te studeren. In mei 2005 behaalde ze de 'Bachelor Degree in Music', onder leiding van Reine-Marie Verhagen, en het onderwijs diploma met complimenten van de jury voor haar werk met jonge muzikanten.

Gefascineerd door de Napolitaanse barokmuziek en omdat ze haar vaardigheden met de blokfluit wilde perfectioneren, vervolgde zij haar studie aan het Koninklijk Conservatorium onder leiding van Sebastien Marq. Begeleid door Peter van Heyghen deed ze ook onderzoek naar "De blokfluit in het begin van de 18e eeuw in Napels". In mei 2007 behaalde ze haar Master's Degree aan het Koninklijk Conservatorium.

Inês heeft opgetreden met de Nationale Reisopera en heeft deelgenomen aan de 12e 'Académie Baroque Européenne d'Ambronay' onder leiding van William Christie met concerten in Frankrijk en Spanje. Ook trad ze als soliste op in de Anton Philipszaal en op het Château de Chimay en nam ze in 2004 en 2006 deel aan het doorlopende randprogramma van het Holland Festival Oude muziek in Utrecht.

In 2006 was Inês medeoprichter van het Collegium Musicum Den Haag waarmee ze regelmatig in Europa optreedt. Het orkest met dirigent Claudio Ribeiro heeft inmiddels twee CD's opgenomen (in 2007 L'Europe Réunie en in 2009 een Pasticcio van Händel). In 2009 heeft ze als solist met het Amsterdam Barok Orkest gespeeld op het 'Itineraire Baroque Festival'.

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.