Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Lunchconcert Karl Maureen (orgel)

Lunchconcert Karl Maureen (orgel)

Datum woensdag 18 juli 2012
Aanvangstijd 12:45
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Karl Maureen (München), orgel

Programma

Werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750)

- Präludium und Fuge d-Moll, BWV 539
- Partita: 'Wenn wir in höchsten Nöten sein', BWV 78- Choral mit 6 Variationen- Präludium C-Dur, BWV 547,1
- Trio a-Moll, BWV 529,2
- Fuge C-Dur, BWV 547,2

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Karl Maureen (1938) studeerde aan de Muziekhogeschool van München bij Karl Richter, waarna hij verder studeerde bij Flor Peeters (Mechelen), Gaston Litaize (Parijs), Piet Kee (Haarlem) en Luigi Ferdinando Tagliavini (Bologna). In Parijs werd de ontmoeting met de componist Olivier Messiaen belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

Tot 2006 was hij docent en hoofd van de afdeling orgel en kerkmuziek aan de Hochschule für Musik in Augsburg. Hij gaf vele meesterklassen en seminaries, waarbij hij zich aandacht schonk aan de historische uitvoeringspraktijk bij oude muziek, maar ook aan virtuositeit, inlevingsvermogen en goede registreerkunst, zaken die ook bij de uitvoering van hedendaagse muziek van belang zijn.

Karl Maureen gaf vele lezingen en publiceerde in veel vakbladen. Jaren lang was hij als deskundige verbonden aan het aartsbisdom München en Freising en als titulair organist bij de Heilig Hart Kerk in München waar hij het Woehl-orgel bespeelde.

Zijn repertoire omvat een breed scala van de orgelkunst, vanaf de werken van Bach, Mozart, Mendelssohn, Liszt, Franck, Widor en Hindemith tot aan Reger en Messiaen. Hij voerde integralen uit van Mendelssohn, Liszt, Franck en Widor.
Centraal staat echter de dialoog met de orgelwerken van Johann Sebastian Bach, die hij bij herhaling in zijn totaliteit heeft uitgevoerd.

Karl Maureen gaf vele soloconcerten, maar ook met dirigenten als Rafael Kubelik, Bruno Weil, Hans Stadlmair, Ljubomir Romansky en Lucas Foss. Concerteerde tijdens de Wiener Festwochen, de Praagse Lente, het Festival van Vlaanderen, en bij festivals in Lahti (Finland), Palma de Mallorca, Arona (Italië), enz. Ook was hij een veelgevraagd jurylid bij orgelconcoursen, zoals in 1994 bij het Festival Oude Muziek in Brugge.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.