Datum | zaterdag 12 mei 2012 |
Aanvangstijd | 16:00 |
Locatie | St. Jacobuskerk, Parkstraat (HOK) |
Uitvoerenden | Jos Laus (orgel) m.m.v. Tom Smit (trompet) |
Onbekende componist (Spanje 17e eeuw)
Canzión para la corneta con el Eco
Jan Pz. Sweelinck
(1562 - 1621) Ballo del Granduca
Michel Richard de Lalande (1657 - 1726)
Suite (trompet en orgel)
Grande pièce - Menuet - Fugue
Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Praeludium et Fuge in c (BWV 546)
Giuseppe Torelli (1658 - 1709)
Concerto in d (trompet en orgel)
Allegro - Adagio - Allegro
Hendrik Andriessen (1892-1981)
Choral I
György Sándor Ligeti (1923 - 2006)
Fanfare (trompet)
Jean Langlais (1907 -1991)
uit: Neuf Pièces pour trompette et orgue no. 2 no. 6
Louis Toebosch (1916 - 2009)
Fantasie
Tom Smit (1980) studeerde klassieke trompet op de Hoge School voor Beeldende Kunst, Muziek en Dans te Den Haag. Daarnaast was hij vanaf 1998 in het muziekonderwijs werkzaam op het Segbroek College in Den Haag. Vanaf 2011 studeert hij in deeltijd communicatie aan de hogeschool InHolland. Door zijn onderwijservaring weet hij hoe je op een duidelijke manier een boodschap kunt overbrengen. Zijn creativiteit is tijdens zijn trompetstudie enorm ontwikkeld, een perfect eindproduct afleveren is hem niet vreemd. Deze combinatie van onderwijs en muziek met communicatie is bijzonder te noemen en biedt veel mogelijkheden.
Jos Laus (1953) studeerde aan het Kon. Conservatorium in Den Haag piano, orgel en koordirectie. Na afronding van zijn studies aldaar, volgde hij nog improvisatielessen bij Bernard Bartelink te Haarlem. Van 1969 tot 2004 was hij als dirigent en organist verbonden aan de H. Bonifatiuskerk te Rijswijk. Met het koor Gloria Deo en de Schola Cantorum werd regelmatig medewerking verleend aan de KRO radio- en televisie uitzendingen; de Schola Cantorum behaalde in 1991 en 1995 een prijs in de categorie Gregoriaans op het Internationaal Korenfestival te Arnhem.
Sinds juli 2004 is hij als dirigent en organist werkzaam in de kerk van St. Jacobus de Meerdere te 's-Gravenhage, waar hem de algemene muzikale leiding van de koren en de organisatie van de concerten is toevertrouwd.
Naast een concertpraktijk in eigen land, is hij regelmatig als concertorganist te gast in het buitenland (o.a. België, Frankrijk, Duitsland en Indonesië (Jakarta). In laatstgenoemd land werd hij betrokken bij de inventarisatie van het daar aanwezige pijporgelbestand.
Als orgeldeskundige en lid van het College van Orgeladviseurs Nederland (CvON) begeleidde hij tal van belangrijke restauratie- en nieuwbouwprojecten, o.a. de orgels van de kathedraal van Utrecht (Ste Catharina), Zwolle (O.L.Vrouw), Oosterhout (St. Jan) en Delft (Maria van Jesse). Begin 2000 werd hij door de Unesco uitgenodigd een advies uit te brengen en de begeleiding ter hand te nemen van de restauratie van het Maarschalkerweerd-orgel in de kathedraal van Paramaribo in Suriname. Van zijn hand verschenen verschillende publicaties over technische- en historische aspecten van de orgelbouw.
Wetenschappelijk onderzoek naar het oeuvre van de 19e eeuwse Utrechtse orgelmakers Maarschalkerweerd en Zoon leidde in 2008 tot een publicatie in boekvorm.
Van zijn werk als musicus verschenen verschillende opnamen; zo verscheen in 2010 de CD Franse Meesters in de Hofstad. Deze CD, geheel gewijd aan Franse orgelmuziek en uitgevoerd op het Adema/Maarschalkerweerd-orgel van de kerk van de H. Jacobus de Meerdere in Den Haag, kreeg een warm onthaal!
Naast zijn werkzaamheden aan de kerk van de H. Jacobus de Meerdere is Jos Laus werkzaam als begeleider aan de dansvakopleiding van het Kon. Conservatorium in Den Haag en dirigent van de Capella Sti. Jacobi.
Sinds 2008 is Jos Laus artistiek adviseur van het HOK bestuur.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.