Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Koninginnedagconcert

Koninginnedagconcert

Datum maandag 30 april 2012
Aanvangstijd 16:00
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Svetlana Berezhnaya (Rusland)

Programma

Elk kerkorgel is uniek. Daarin onderscheidt het zich van de meeste andere muziekinstrumenten. Een kerkorgel wordt ontworpen en gebouwd voor de ruimte waarin het moet gaan klinken, de klankkleur wordt nauwkeurig afgestemd op de akoestiek van het gebouw.

In de Lutherse kerk in Den Haag staat een heel bijzonder kerkorgel. Dit 250-jarige instrument wordt door liefhebbers wel de Stradivarius onder de orgels genoemd.
Het instrument maakt deel uit van het cultureel erfgoed van deze stad. Het orgel behoort tot de top zowel in Nederland als in Europa. Sommige delen van het instrument zijn ouder dan 250 jaar en stammen uit een orgel dat in een vroegere Lutherse kerk op dezelfde plaats heeft gestaan.

Op Koninginnedag (30 april) is dit meesterwerk van orgelbouwer Johann Heinrich Hartmann Bätz te beluisteren tijdens een concert om 16.00 uur door de Russische organiste Svetlana Berezhnaya.

Op het programma o.a. werken van J.S.Bach, Vilvaldi, Grieg en Mussorgsky

Meer informatie over de uitvoerenden

Svetlana Berezhnaya wordt gerekend tot de top van de Russische organisten. Ze is een kleurrijke muzikante met een individuele en uniek zicht op de mogelijkheden van het orgel. Daarbij maakt ze veel gebruik van transcripties van de muziek uit de hele wereld.

Svetlana Berezhnaya studeerde orgel en piano, haalde haar Master graad aan de Gnesins 'Academy of Music en de Kazan State Conservatorium en zette haar opleiding voort aan het Brabants Conservatorium.
Ze won diverse 1e prijzen, waaronder op het de Noordelijke Palmira internationale festival (1992) het All-Russian Organisten 'Competition' (1996). In 2000 kreeg ze de titel van 'Honoured Artist of Russia'.

Van Svetlana Berezhnaya verschenen reeds acht cd's, zoals: The Romantic Organ (1997), The Popular Organ (1999), Romantics of the Past Century (2002), Organ Music Relaxation (2002), Mysterious Russian Soul (2006), Gates to the Rainbow (music for children), (2007) and Music of the Light (2007) en Serene (2008).

Ze werkt veel met vooraanstaande dirigenten en solisten in Rusland, de rest van Europa en in de VS en treedt regelmatig op met tal van gerenommeerde orkesten en koren, zoals het Academisch Symfonie Orkest van St. Petersburg, het Philharmonic Sjostakovitsj (Honoured Ensemble van Rusland), het Academisch Orkest van het Staats Philharmonisch van de Mineralnye Vody regio van de Kaukasus (Kislovodsk), het Staats Hermitage Orkest van St Petersburg, het Provinciale Kamerorkest (Naberezhnye Chelny), het Amadeus Chamber Orchestra (Kislovodsk), het Krasnodar Chamber Orchestra, het St. Petersburg State Academic Capella, het Staats Kamer Koor van de Republiek van Kalmukkië en de Russki Partes chamber chorus (Moskou) en vele anderen.

Svetlana Berezhnaya is op dit moment algemeen directeur en organist van het Staats Filharmonisch orkest van de Mineralnye Vody regio van de Kaukasus.
Ze treedt regelmatig op in heel Rusland, de Oekraïne en Oezbekistan. Maar ook in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland, de Verenigde Staten en Canada en van tal van andere landen.

In 2010 verscheen haar eerste boek: 'Tales of Sand Clock's', bestaande uit essays, novellen en literaire schetsen geïllustreerd door de auteur.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.