Datum | zaterdag 6 oktober 2012 |
Aanvangstijd | 20:15 |
Locatie | Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) |
Uitvoerenden | Aart Bergwerff (orgel) en het Nederlands Motetkoor o.l.v. Patrick Pranger |
Johann sebastian Bach (1685-1750)
'Grote Orgelmis' (Dritter Theil der Clavierübung)
Aart Bergwerff (1960) studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij zette zijn orgelstudie voort bij Harald Vogel in Bunde (Duitsland) en bij Marie-Claire Alain in Parijs, resulterend in het behalen van de Prix de Virtuosité. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij vervolgens nog improvisatie bij Bert Matter, resulterend in de Aantekening Improvisatie Orgel.
Hij won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989).
In 1990 werd hij benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag. Als solist speelde hij op uitnodiging van onder meer Het Brabants Orkest repertoire voor orgel en orkest, zoals de wereldpremière van het Concerto for Organ and Orchestra van Jo van den Booren, ter gelegenheid van de ingebruikneming van het orgel in het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Op uitnodiging van het Nationale Ballet speelde hij tweemaal een reeks voorstellingen met het Concert voor orgel en orkest van Francis Poulenc, begeleid door het Nederlandse Balletorkest.
Aart Bergwerff werd in 1994 benoemd tot docent hoofdvak orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Daarnaast doceert hij ook orgelbouw en historische ontwikkeling. Hij is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels, in samenwerking met de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk Nederland en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.
Het Nederlands Motetkoor (NMK) werd in 2011 door Patrick Pranger opgericht. Met groot succes werd de Lukas Passion van G.Ph. Telemann uitgevoerd, met daarnaast een aantal a-capellakoorwerken van A. Pärt.
Het NMK is een professioneel ensemble; alle zangers hebben hun opleiding aan een van de Nederlandse conservatoria afgerond en ervaring opgedaan bij Nederlandse topkoren als Capella Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor en de Nederlandse Bachvereniging.
In samenwerking met Haags Ad Hoc werd het ensemble als volgt samengesteld:
Sopraan:
Alt:
Tenor:
Bas:
Het Nederlands Motetkoor staat onder leiding van Patrick Pranger. Na een studie zang aan het Noord-Nederlands Conservatorium te Groningen, studeerde Patrick Pranger koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hier studeerde hij bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Deze studie sloot Patrick af met een memorabele uitvoering van Bach's Johannes Passion en een groot acapella concert met o.a. een speciaal voor dit examen geschreven werk van de Rotterdamse componist Patrick van Deurzen.
Op dit moment is Patrick dirigent van een drietal koren: ROV Sonante Vocale een jong oratoriumkoor uit Amersfoort, Cantatekamerkoor Houten en kamerkoor Corps d'Esprit uit Rotterdam. Ook is hij Cantor in de Nieuwe Badkapel te Scheveningen. In 2011 richtte hij het Nederlands Motetkoor op, een projectkoor in het midden van het land.
In de afgelopen jaren heeft Patrick een aantal Nederlandse premières gedirigeerd. Met het Leiden English Choir voerde hij Bob Chillcots ‘Canticles of Light' en ‘Jubilate Deo'uit en met het Nijmeegs Studentenkoor ‘Alphons Diepenbrock' voerde hij de Messa in Re Maggiore (1818) van L. Cherubini in Nederland als eerste uit.
De laatste tijd wordt Patrick ook steeds vaker gevraagd bij andere koren. Vaak dirigeert hij de Residentie Bach Ensembles tijdens de Nationale Indië Herdenking die live op de televisie worden uitgezonden. Ook prepareerde hij dit koor voor de opera Porgy and Bess van G. Gershwin voor het Festival Classique 2010. Bij de Dutch National Opera Academy studeerde hij de koren van een tweetal producties in (Les Dialogues des Carmelites van Fr. Poulenc en A Midsummernights dream van B. Britten).
Als gastdirigent dirigeerde Patrick projecten bij Vocaal Ensemble COQU, en het jonge mannenkoor de Coolsingers uit Rotterdam. Ook werkt hij regelmatig met het professionele koor Bachkoor Holland.
Al tijdens Patrick's studie werd hij als enige Nederlander geselecteerd voor een tweetal exclusieve Eric Ericson Masterclasses. De eerst was in Lund (zweden). Hier kreeg Patrick les van Cecilia Rydinger Alin, Andrew Parrot en éminence grise Eric Ericson. Tijdens deze masterclass werkte hij met het Eric Ericson Chamberchoir, Ars Nova Kopenhagen en het Helsingborg Symphonie Orchestra. De tweede masterclass was in Haarlem en hier waren de coaches Robert Sund en Simon Halsey en mocht Patrick het Groot Omroepkoor en het Nederlands Kamerkoor dirigeren.
Als ensemblezanger zong Patrick bij koren als Bachkoor Holland, The Gents en het Nederlands Kamerkoor. Als solist werkte Patrick met dirigenten als Peter Dijkstra, Jan Willem de Vriend, Bení Csillag en Paul McCreesh en zong hij opera's o.l.v. Kenneth Montgommery, Richard Egarr en Valery Gergiev.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.