Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Lunchconcert Ralph Rousseau Meulenbroeks (viola da gamba)

Lunchconcert Ralph Rousseau Meulenbroeks (viola da gamba)

Datum woensdag 17 oktober 2012
Aanvangstijd 12:45
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Ralph Rousseau Meulenbroeks (viola da gamba)

Programma

Karl Friedrich Abel (1723-1787)
Intro en allegro

Daan Manneke (1939)
Tombeau (2010, opgedragen aan Ralph Rousseau)

Tobias Hume (ca. 1569-1645)
Now I come

Fred Jonny Berg (1972)
Lying on a ledge (1997, bewerkt door Ralph Rousseau)

Marin Marais (1656-1728)
Les Folies d'Espagnes

Meer informatie over de uitvoerenden

Ralph Rousseau Meulenbroeks* speelde op 8-jarige leeftijd piano en (bas-)gitaar en combineerde later zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij "cum laude" af. Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en rockmuziek.

In 1996 schakelde hij over op de viola da gamba. Hij studeerde bij Jaap ter Linden en groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van het zevensnarige instrument. Zijn cd-opnames van bekende componisten als Marais en Bach werden internationaal bejubeld en ook zijn cross-over werk wordt buitengewoon gewaardeerd. Eind 2008 tekende Ralph een platencontract bij Challenge Records en bracht onder hun beheer onder andere de cd ‘Chansons d'amour' uit, die bekroond werd met de Edison Klassiek Publieksprijs 2009.

Zijn grote specialiteit is het prachtige oeuvre voor viola da gamba alleen. Minstens evenveel besproken worden Ralph's losse presentatie en opvallende verschijning. Al zijn concertprogramma's worden door hem zelf aan elkaar gepraat waardoor hij zelfs in een grote zaal een buitengewoon intieme sfeer weet te creëren. Ook in verschillende theaterproducties heeft zich bewezen. Hij laat niemand onberoerd!

Hij speelde de solo bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Gelders Orkest, de Residentie Bach Ensembles, het Noord-Nederlands Orkest, het Philharmonia Orchestra en het Krakau Philharmonisch Orkest en werkte met dirigenten als sir Roger Norrington, Vladimir Ashkenzy en Ivan Fisher. Verschillende componisten droegen nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar kamermuziekfestivals door heel Europa, de VS, Thailand en China. Ralph is verder een gevorderd t'ai chi-beoefenaar, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica en alles wat met luchtvaart te maken heeft. In 2009 behaalde hij zijn brevet privévlieger.

*De naam Rousseau is de familienaam van Ralph's moeder, die terug te voeren is tot de Rousseau's in het 18e-eeuwse Frankrijk. Wellicht zelfs tot de befaamde gambist/muziekwetenschapper Jean Rousseau?

Verschillende componisten schreven in de afgelopen jaren werk voor Ralph Rousseau of lieten werk door hem bewerken. Recentelijk nam Ralph met het Philharmonia Orchestra o.l.v. Vladimir Ashkenazy het werk Remote Galaxy op, aan hem opgedragen door de Noorse componist Fred Jonny Berg. In dit programma zet hij modern werk tegenover de klassieken van de viola da gamba.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.