Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert (orgel+)

Lunchconcert (orgel+)

Datum woensdag 23 december 2015
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Sander de Jong (tenor) en Jos van der Kooy (orgel en piano)

Programma

Georg Friedrich Händel (1685-1759)
- Comfort ye, my people
- Every valley shall be exalted

Richard Strauss (1864-1949)
- Die Nacht
- Traum durch die Dämmerung
- Nachtgang

Engelse Carols:

- Harold Darke (1888- 1976)
- In the Bleak Midwinter

Peter Warlock (1894-1930)
- Adam lay ybounden

Malcolm Archers (1952)
- The Angel Gabriel (bew.)

David Willcocks (1919-2015)
- Angelus Ad Virginem (bew.)

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Sander de Jong (tenor) en Jos van der Kooy (orgel en piano)

Concertagenda - sander-de-jong-tenor_1-001.jpg

Sander de Jong (tenor), geboren in 1993, begon in 2002 met het zingen als jongenssopraan bij het Martini Jongenskoor Sneek en zong vanaf 2008 mee in de mannengroep van het Roder Jongenskoor als tenor, beide o.l.v. Rintje te Wies.
Van 2008 tot en met 2011 studeerde Sander in de vooropleiding van het Codarts conservatorium in Rotterdam, waar hij les had van Frans Huijts. Tegelijk volgde hij theorie en pianolessen bij de Ferwerda Academie te Drachten. In februari 2008 behaalde Sander een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours in Groningen, waar hij in 2011 een eerste prijs behaalde. Dankzij het Prinses Christina Concours heeft Sander in mei 2015 een concertreis naar Canada en de VS mogen maken.

Naast zijn liefde voor het lied is Sander ook actief in het oratorium vak. Zo soleerde hij in de Missen van Schubert en Haydn, in de ‘Elias' van Mendelssohn, 'The Crucifixion' van Stainer en in verscheidene cantates en Motetten van Mendelssohn, Bach, Buxtehude, Schein en Schütz. Ook heeft hij gezongen in professionele koren zoals de Nederlandse Bachvereniging en het Nieuw Nederlandse Vocaal Ensemble.

Op het gebied van opera vervulde Sander de rol van Satire in de jongerenopera ‘Platée' van Rameau bij Transparant Antwerpen, Bastien in Mozart's opera ‘Bastien und Bastienne' en de rol van Antoine in de Friestalige opera ‘Keapmanskeunsten'.
Masterclasses volgde Sander van Alexander Oliver, Emma Kirkby, Margreet Honig, Marcel Reijans en Ira Siff. Vanaf 2011 studeert Sander aan het Conservatorium van Amsterdam bij bariton Pierre Mak en coach David Bollen.

Concertagenda - jos-van-der-kooy-2.jpg

Jos van der Kooy (1951, Rotterdam) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. Van veel nieuwe Nederlandse werken gaf hij de eerste uitvoering. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn. In de jaren zeventig en tachtig werd hij winnaar van improvisatieprijzen op internationale concoursen in Saint Albans en Haarlem.

Sinds 1966 werkt hij als kerkmusicus in Amsterdam. Sinds 1981is hij cantor en organist van de Westerkerk. In 1991 werd hij stadsorganist van Haarlem. Hij is hij er vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. In 2007 werd hij benoemd tot organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag. Hij gaf de aanzet tot de restauratie van een drietal orgels: het Haarlemse Cavaillé-Coll orgel en de beide orgels in de Westerkerk te Amsterdam.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Academie der Kunsten van de Rijks Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. In tal van landen geeft hij masterclasses en concerten.
Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.

Van der Kooy ontving de volgende prijzen en onderscheidingen:
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
Zilveren medaille, 1989, en vergulde medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.

Informatie: www.josvanderkooy.com


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.