Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) Internationaal Symfonisch Orgelfestival

Internationaal Symfonisch Orgelfestival

Datum zaterdag 2 juni 2018
Aanvangstijd 15:00
Locatie Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK)
Uitvoerenden

Olivier Penin (St. Clotilde, Parijs, F), orgel

Programma

Felix Mendelssohn (1809-1847)
Sonate no.6 in d-moll
- Chorale & Variationen
- Fugue: Sostenuto e legato
- Finale: Andante

Improvisatie

César Franck (1922-1890)
Trois Pièces
- Fantasie
- Cantabile
- Pièce héroïque

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Olivier Penin (St. Clotilde, Parijs, F), orgel

Concertagenda - olivier-penin_1-001.jpg

Olivier Penin (1981) begon op zijn 5e jaar pianospelen. Op zesjarige leeftijd trad hij toe tot de Schola Cantorum in Caen. In 1996 begon hij te werken met David Noël-Hudson, een samenwerking die bijna tien jaar duurde en die werd afgesloten met de Premier Prix en een Prijs voor uitnemendheid die beide unaniem waren voorgedragen.
Bij Ronan Maillard deed hij compositie en vanaf 2006 improvisatie bij Jacques Taddei. In 2009 won hij de Bettencourt-Schueller prijs met het vocaal ensemble Aedes.

In 2004 werd hij, naast titulair organist Jacques Taddei, benoemd als co-titulaire in de basiliek Sainte Clotilde in Parijs waar hij verantwoordelijk is voor de religieuze muziek en de programmering in de basiliek.
Olivier Penin is ook actief in arrangeren en componeren. Zijn werk dichotomie, ging in première in 2006 in de Sainte Clotilde ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de basiliek en werd via de radio uitgezonden.

Toen in 2012 organist Jacques Taddei overleed werd Olivier Penin benoemd in zijn plaats als titulair organist van het grote orgel van de basiliek met Nicolas Pichon als adjunct.
Hij organiseert grote internationale concertseries en masterclasses die veel leerlingen uit heel de wereld trekt. Hij maakte talloze video's op zijn orgel, die inmiddels al meer dan 250.000 zijn bekeken.

In 2013 nam hij de CD ‘Hommage aux maîtres de Sainte Clotilde' op voor het label Festivo, die zeer goed werd ontvangen door de gespecialiseerde pers, die hem prees zijn technische kwaliteiten en de twinkeling, poëtische spel en de "zuivere Franse geest" van zijn uitvoeringen (De Orgelvriend), maar ook de 'waarachtigheid van haar rubato" (Orgelnieuws), zijn vrijheid in het agogisch evenals zijn interpretatie, genaamd "zeer souple met fantasie en uitdrukking" (La Tribune de l'orgue)...
In 2016 volgde, in samenwerking met het ensemble van de basiliek, een ‘hommage à Franck' met de drie koralen voor orgel en koorwerken van Franck en twee creaties van Stephane Delplace. Ook deze opname kreeg zeer goede recensies.

Zijn concerten kenmerken zich in een veelheid van stijlen, waarbij zowel werken van barokcomponisten als romantische en hedendaagse composities een plaats krijgen.

Olivier Penin werkte mee aan vele kooruitvoeringen. Ook trad hij, als orgelsolist, op bij verschillende orkesten (Orchestre Lamoureux, Orchestre Colonne, Orchestre de Chambre de La Haye...) in meesterwerken voor orgel en orkest, zoals die van Poulenc, Händel en Saint-Saëns. Ook was en is hij veelvuldig te beluisteren via de radio, zowel als solist als met andere musici. Hij heeft een groot internationale concertpraktijk in vele landen in Europa, de U.S.A., Mexico, Japan en Rusland. Daarnaast is hij een gewaardeerd jurylid van talrijke internationale orgelconcoursen.

 

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.