Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) Internationaal Orgelfestival

Internationaal Orgelfestival

Datum zaterdag 25 augustus 2018
Aanvangstijd 20:15
Locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK)
Uitvoerenden

Ben van Oosten, orgel en Ellen Corver, piano

Programma

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)

- Sinfonia “Wir danken dir, Gott” uit de Ratswahlkantate BWV 29
orgelbewerking: Marcel Dupré (1886-1971)

- Aria “Schafe können sicher weiden” uit Cantate BWV 208 
orgelbewerking: André Isoir (1935-2016)

 

MARCEL DUPRÉ (1886-1971)
Ballade pour piano et orgue, op. 30 (1932)

 

CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)
Uit “Préludes” voor piano (Boek I, 1909/1910):
1. La fille aux cheveux de lin
2. La danse de Puck
3. La cathédrale engloutie

 

CÉSAR FRANCK (1822-1890)
Pièce pour Grand Orgue in A (1854)

 

ROEL VAN OOSTEN (*1958)
Confluences pour piano et orgue (2017)

 

Concertagenda - affiche GK_2018.jpg

Meer informatie over de uitvoerenden

Ben van Oosten (Den Haag) en Ellen Corver, piano

Ellen Corver, piano

Concertagenda - ellen-corver-01.jpgEllen Corver studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Else Krijgsman en Naum Grubert. Tijdens haar studie ontving ze al een aantal onderscheidingen. In 1979 won ze het Edith Stein Concours (tegenwoordig Prinses Christina Concours).

Op het conservatorium kwam ze in aanraking met Karlheinz Stockhausen en zijn muziek, wat leidde tot een langdurige samenwerking met deze componist, uitmondend in de eerste complete opname van zijn werken voor piano door Corver op het eigen label van Stockhausen. Corver speelde ook de pianoconcerten van György Ligeti en John Cage met het Asko Ensemble. Ze werkte ook met György Kurtág. Ze maakte haar debuut met het Koninklijk Concertgebouw Orkest in een nieuw pianoconcert dat speciaal voor haar geschreven werd door Klaas de Vries in 1998.

Naast deze nieuwe muziek speelt Corver ook het klassieke repertoire, met uitvoeringen van de pianoconcerten van Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Béla Bartók en Maurice Ravel met het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Radio Kamerorkest en het Residentie Orkest. Vanaf 1990 maakt ze deel uit van het Amsterdam Piano Quartet, dat tot 2003 onder leiding stond van Maarten Bon.
Ze is ook actief in de kamermuziek: ze maakt deel uit van het pianotrio het Osiris Trio en ze vormt een duo met pianist Sepp Grotenhuis.

Sinds 1992 is ze als hoofdvakdocent piano verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

 

Ben van Oosten (Den Haag)

HOK organisten - ben-van-oosten-grotekerk.jpgBen van Oosten (*1955) studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs. Op 11-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als een van de vooraanstaande internationale concertorganisten.

Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).

Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d'Or). Zijn Dupré-integrale werd in Duitsland bekroond met de prestigieuze Echo Klassik Preis 2011. Van zijn hand verscheen bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.

Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs. De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l'Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ben van Oosten is als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium). Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse "Internationaal Orgelfestival".

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.