Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) orgelconcert

orgelconcert

Datum zaterdag 22 juni 2019
Aanvangstijd 15:00
Locatie Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK)
Uitvoerenden

Etienne Walhain, organist van de kathedraal van Tournai in België

Programma

1e concert in het kader van het 6e Internationaal Symfonische Orgel Festival Den Haag

Johann Sebastian Bach  (1685-1750)
Prelude en Fuga in a, BWV 543

Franz Liszt  (1811-1886)
Symphonisch gedicht “Orpheus”,
transcriptie voor orgel van Jean Guillou

Robert Schumann  (1810-1856)
4 Esquisses Op.58

César Franck  (1822-1890)
uit Trois Pièces (1878): Pièce Héroique 

Sergej Prokofjev  (1891-1953)
Toccata Op.11
transcriptie voor orgel van Jean Guillou

Meer informatie over de uitvoerenden

Etienne Walhain is sinds 2005 titulair organist van de Notre-Dame Kathedraal van Tournai/Doornik (B) waar hij de grote orgels van Ducroquet en Merklin bespeeld.

Etienne Walhain werd in 1980 geboren in België. Na eerste piano-en orgellessen bij Zbigniew Kruczek, studeerde hij bij J.P. Deleuze, S. Detoury en Guy van Waas aan het Koninklijk Conservatorium van Mons/Bergen (B) waar hij verschillende Eerste Prijzen won voor o.a. Harmonie, Kamermuziek, Muzikale Analyse en Orgel. Ook aan het Conservatorium van Cambrai (F) verkreeg een Eerste Prijs voor Orgel.

Vervolgens studeerde hij bij Louis Robilliard aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Lyon waar hij met de grootste onderscheiding en gelukwensen van de Jury werd bekroond voor "Prix de Perfectionnement”.

Vervolgens heeft hij de Eerste Prijs voor “Organist Concertist” behaald in de klas van Jean-Jacques Kasel (voormalige leerling van Jean Guillou) aan het Hogere Conservatorium voor muziek te Luxemburg (GHL)

Etienne Walhain heeft vele jaren samengewerkt met maestro Jean Guillou, die ons inmiddels ontvallen is.

Zijn muzikale gedachte berust op het principe van de eenheid van (orgel)muziek en dramatiek omdat elke muzikale figuur gebaseerd is op een theatraal leidmotief.
Hij combineert dan ook graag de traditie van de ‘stomme film’, literaire projecten, theater en poëzie, met die van de (geïmproviseerde) orgel- en pianocultuur

Uitgangspunt bij het “orgel als orkest” is dus een oneindige bron voor allerlei emoties, van euforie tot somberheid, die tezamen de luisteraar diep zullen raken.

Etienne Walhain treedt veelvuldig op als concertorganist in vele landen in Europa, Canada en de Verenigde Staten van Amerika.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.