Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) orgelconcert

orgelconcert

Datum zaterdag 3 augustus 2019
Aanvangstijd 15:00
Locatie Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK)
Uitvoerenden

Pablo Marquez-Caraballo & Atsuko Takano, Valencia (Spanje)

Programma

3e concert in het kader van het
6e Internationaal Symfonische Orgel Festival Den Haag

Adolph Hesse (1809-1863)
Fantasie für die Orgel zu 4 Händen ***
I.  Adagio
II.  Andante grazioso
III.   Allegreto (Fuga)

Robert Schumann (1810-1856)
Study no. 2 in A minor *
(uit “6 Studien in kanonischer Form”, Op.56)

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Allegro con brio (1er deel van de 5e symfonie) *** (Organ transcription by P. Márquez)

Eduardo Torres (1872-1934)
Cantus misticus **
- Allegro (dedicated to Manuel Palau)  
- Meditación (dedicated to Manuel de Falla) 
- Berceuse 

Maurice Ravel (1875-1937)
Pavane pour une infante défunte ***
(Organ transcription by P. Márquez)

Louis Vierne (1870-1937)
Allegro (from the third symphony) *

Pablo Márquez-Caraballo (1984-)
Japanese miniature ***
(based on the Japanese traditional song Sakura Sakura) 

* Pablo Márquez Caraballo
** Atsuko Takano
*** Pablo Márquez y Atsuko Takano

Meer informatie over de uitvoerenden

 

** Atsuko Takano is titulair-organist en music-director bij de St.Nicolaas kerk in Valencia

Atsuko Takano werd geboren in Akita (Japan) en kreeg haar eerste pianolessen op 4-jarige leeftijd. Vanaf haar 7e jaar won ze al vele prijzen op internationale piano-competities voor jonge pianisten.

Zij begon haar pianostudie bij Keiko Nagasawa, Maki Wakamatsu, Setsuko Moriya en Setsuko Hojo. Daarna zette zij haar muzikale studies voort aan de Universiteit van Ferris in Yokohama bij Okitaka Uehara (piano) en Tomoko Akatsu-Miyamoto (orgel). Op de Universiteit van Ferris ronde ze haar studies af met een Bachelor of Arts graad met een van de hoogste scores en de Prix d'Exellence in de specialiteit Piano.

Tijdens haar studie aan de Universiteit van Ferris deed zij mee aan een uitwisselingsprogramma van de Hochschule für Künste Bremen waardoor zij kansen kreeg om te studeren op historische orgels uit de 16de tot de 18de eeuw. Van 2007 tot 2009 studeerde ze aan de dit instituut bij Harald Vogel, Hans Davidsson, Edoardo Bellotti, Beate Röllecke en Ulrika Davidsson en specialiseerde zij zich in de historische uitvoering van orgel- en klavecimbelspel. Zij sloot deze studie af met de hoogste cijfers.

In 2009 begon zij met haar studie aan het Amsterdams Conservatorium, bij Jacques van Oortmerssen, waar zij werd toegelaten tot het prestigieuze ‘Huygens Scholarship Programme’ van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Kunst en Cultuur. Haar ‘Masterconcert’ gaf zij op het fameuze Christian Müller orgel van de St. Bavokerk in Haarlem, waarmee ze Cum Laude slaagde.

Ook volgde ze nog masterclasses bij Martin Böcker, Francesco Cera, Ingo Duwensee, Umberto Forni, Roberto Fresco, Lorenzo Ghielmi, Ludger Lohmann, Hatsumi Miura, Pier Damiano Peretti, Olivier Périn, William Porter, Michael Radulescu, Joel Speerstra en Pieter van Dijk.

Zij geeft vele concerten in de gehele wereld, o.a. in Japan, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland en de USA. Ook geeft zij uitvoeringen voor radio en televisie o.a. met het Spaanse omroeporkest (RTVE Symphony Orchestra).

 

* Pablo Márquez Caraballo (1984) werd geboren in Valencia (Spanje).

Hij studeerde orgel, klavecimbel en compositie aan het Conservatorium van Valencia. Welke studie hij afsloot met twee eerste prijzen.
In 2007 zette hij zijn studie voort bij Michel Bouvard (Orgel), Jan Willem Jansen (Klavecimbel), Philippe Lefebvre (Improvisatie) en Guy Ferlà (Compositie) aan het Conservatoire National de Toulouse, waar hij de hoogste score behaalde in zijn eindexamen.
Na in 2009 te zijn toegelaten tot het prestigieuze ‘Huygens Scholarship Programme’ startte hij aan zijn masterstudie orgel met Pieter van Dijk aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook deze studie ronde hij af met de hoogste beoordeling.

Bij de Internationale Buxtehude orgelcompetitie in Lübeck behaalde hij de 3e prijs. Ook won hij in verschillende competities, prijzen voor zijn composities.

Pablo Márquez Caraballo heeft als orgel- en klavecimbel solist, maar ook met diverse ensembles concerten gegeven in veel Europese landen, zoals Spanje, Portugal, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Ook deed hij mee aan belangrijkste muziekfestivals waar hij veelvuldig was te horen op vele historische instrumenten.

In 1999 volgde zijn benoeming als een van de twee hoofdorganisten aan de Kathedraal van Valencia. In 2006 werd hij tevens benoemd tot organist van het Kathedrale Koor van Valencia.

Op dit moment voltooit hij zijn studie klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Fabio Bonizzoni.
In 2010 werd hij benoemd tot assistent organist in de Nicolaaskerk in Amsterdam en speelt regelmatig met de Capella Nicolai o.l.v. Michael Hedley.

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.