Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) Internationale Orgelfestival 2009

Internationale Orgelfestival 2009

Datum donderdag 20 augustus 2009
Aanvangstijd 20:15
Locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK)
Uitvoerenden

Ben van Oosten (Den Haag)

Programma

Georg Friedrich Händel (1685-1759)
Concerto nr. 10 in d, op.7/4 (bew.: Alexandre Guilmant)
- Adagio
- Allegro
- Aria
- Allegro

Alexandre Guilmant (1837-1911)
Marche sur un thème de Händel, op. 15

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Variations Sérieuses in d, op. 54 (1841)(orgelbew.: Reitze Smits)

Max Reger (1873-1916)
Phantasie über den Choral "Halleluja! Gott zu loben..", op. 52,3

Meer informatie over de uitvoerenden

Ben van Oosten werd in 1955 te Den Haag geboren. Hij studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.

Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien trad hij met groot succes op in de belangrijkste internationale orgelcentra, dikwijls bij speciale gelegenheden zoals orgelingebruiknemingen (o.a. in Parijs, Toulouse, Salzburg, Merseburg, New York), talrijke orgelfestivals en academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal).

Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d'Or).

Van zijn hand verscheen bovendien de omvangrijke en veelgeprezen Widor-biografie Charles-Marie Widor - Vater der Orgelsymphonie (Verlag Peter Ewers, Paderborn), waarvan dit jaar eveneens een Amerikaanse editie verschijnt.

Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs.

In 1998 werd hij door de Franse regering benoemd tot Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres.

Ben van Oosten is als hoofdvakleraar orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium. Tevens is hij een veelgevraagd jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).

Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse "Internationaal Orgelfestival".

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.