Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) orgelconcert

orgelconcert

Datum zaterdag 7 december 2019
Aanvangstijd 15:30
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Sander van den Houten, orgel en Lennart Morée, piano

Programma

De orgelconcerten in 2019 staan in het teken van: ‚Master and Pupil’

Speciaal Sinterklaasconcert (met de MAAN* als thema) 

(* het is dit jaar 50 jaar geleden dat de maanlanding plaats vond. Omdat de maan rond Sinterklaas altijd 'door de bomen schijnt', zal dat ook in dit concert het geval zijn...)

programma:

2 orgels:
1. De Winter A. Vivaldi (1687-1741)
– Allegro non molto
– Largo
– Allegro

Piano solo:
2. Variaties ‘Daar wordt aan de deur geklopt’ N. Bochsa (1789-1856)

Quatre mains:
3. En Bateau (Petite Suite) C. Debussy (1862-1918)

4. Improvisatie L. Morée/S. van den Houten

5. Galop (uit Jeux d’enfants – quatre mains G. Bizet (1838-1875)

Piano solo:
6. Variaties ‘oh, kom er eens kijken’ A. E. Müller (1767-1817)

Quatre mains:
7. Sinterklaas-Suite J. P. Teeuw (*1987)
– Introduction
– Scherzo
– Méditation
– Toccata

Meer informatie over de uitvoerenden

Sander van den Houten (1987) is vanaf april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Tevens is hij titulair-organist van de Burgwalkerk als van de Broederkerk te Kampen en tweede organist van de Bovenkerk aldaar.

Op zijn achtste jaar begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Z-H). Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant (3e prijs), het ensembleconcours in Oude Tonge (2e prijs) en het Buxtehudeconcours te Zierikzee (1e prijs).

Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur)en Aart Bergwerff (improvisatie) en behaalde daar zijn bachelor diploma. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema.

Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur).

Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Tevens maakte hij in 2013 een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.

Als dirigent is hij verbonden aan het Concertkoor Immanuël te Kampen en de ‘Zang- en Oratoriumvereniging Raalte’. Tevens is hij cantor van de Theologische Universiteit te Kampen. Sander volgt privé lessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker.

Ook is hij vaste begeleider van o.a. het Bovenkerk Kamerkoor o.l.v. Ab Weegenaar en van het Kampen Boys Choir o.l.v. Rintje te Wies.

Sander van den Houten geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider en continuo speler. Ook heeft hij een privé.

 

De in 1988 te Rotterdam geboren pianist Lennart Morée kreeg zijn eerste muzieklessen op zesjarige leeftijd. Zijn eerste pianolessen kreeg hij van André Keijzer. Daarna volgde hij onder andere improvisatielessen bij Jan Bonefaas. Later studeerde hij aan het conservatorium bij Mila Baslawskaja en Bernard Winsemius. Tevens volgde hij masterclasses bij Willem Tanke en Jean Bernard Pommier.

Lennart studeerde in 2012 cum laude af voor zijn masteropleiding piano aan het Rotterdams conservatorium bij Stéphane De May. Daarbij legt hij een bijzondere belangstelling aan de dag voor improviseren en componeren. Zo studeerde hij af met een onderzoek naar de stijl van de Franse componist Claude Debussy (1862-1918), met als resultaat een aantal composities in de stijl van Debussy. In het najaar van 2013 is zijn debuutalbum ‘Metamorphosis’ uitgekomen met composities en transcripties in verschillende stijlen, van Bach tot Debussy.

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.