Datum | woensdag 4 maart 2020 |
Aanvangstijd | 12:45 |
Locatie | Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) |
Uitvoerenden | Ralph Rousseau Meulenbroeks (gamba) |
Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Fantasia 7 G-Moll TWV 40:32
Andante – Vivace – Allegro
Fantasia 9 C-Dur TWV 40:34
Presto – Grave – Allegro
Fantasia 11 D-Moll TWV 40:36
Allegro – Grave – Allegro
Michiel Magne (1930-1984)
Cent mille chansons
(Van de cd Chansons d’Amour)
Louis de Caix d'Hervelois (ca. 1675-1760)
Air
Jean Ferrat (1930-2010)
La montagne
Voor het eerst sinds 1735
Pas in 2016 werden ze opnieuw uitgegeven, na eind 2015 te zijn ontdekt in een bibliotheek in Osnabrück: 12 fantasieën voor viola da gamba solo door niemand minder dan Georg Philipp Telemann (1681-1767).
Een waar paradijs voor de viola da gambaliefhebber. Ralph Rousseau is vooral bekend voor zijn spel op de solo-gamba en heeft zich dan ook onmiddellijk op deze nieuw ontdekte stukken gestort. Eind 2019 kwam zijn cd uit waarop de 12 fantasieën te beluisteren zijn.
In dit programma speelt hij enkele van deze stukken om te eindigen met muziek van de cd “Chansons d’amour”, waarvoor hij eerder de Edison Klassiek Publieksprijs ontving.
Ralph Rousseau wist al op zeer jonge leeftijd dat muziek en wetenschap zijn leven zouden beheersen. Begonnen op piano en (bas-)gitaar, combineerde hij later een conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij cum laude af.
Hij was als natuurkundig onderzoeker werkzaam bij bedrijven als Shell en Océ en bij wat nu het NWO-instituut Differ is. Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en rockmuziek.
Rousseau’s eerste contact met de viola da gamba deed hem onmiddellijk besluiten om over te schakelen op dit zevensnarige instrument. Hij studeerde bij Jaap ter Linden en groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van de viola da gamba. Zijn cd-opnames van bekende componisten als Marais en Bach werden internationaal bejubeld en ook zijn cross-over werk wordt buitengewoon gewaardeerd. Zo werd zijn cd ‘Chansons d’amour’ bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs.
Zijn concertprogramma’s worden door hem zelf aan elkaar gepraat. Op dit moment speelt hij het theaterprogramma “Talent voor Toeval”, geregisseerd door Han Peekel, over de wonderlijke rol die het toeval in ons bestaan speelt.
Als solist op de viola da gamba speelde Ralph bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Gelders Orkest, de Residentie Bach Ensembles, het Noord-Nederlands Orkest, het Philharmonia Orchestra en het Krakau Philharmonisch Orkest. Hij werkte daarbij met grootheden als sir Roger Norrington, Vladimir Ashkenzy en Ivan Fisher, maar ook met musici uit andere stijlen zoals Erik Vloeimans, Lenny Kuhr, Han Peekel en Ad Visser. Verschillende componisten droegen nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar kamermuziekfestivals door heel Europa, de VS, Thailand en China.
Als zoon van een docent zit ook het onderwijs Rousseau in het bloed. Hij besloot daarom in 2011 zijn Master of Education te gaan halen, een studie die hij een jaar later, opnieuw cum laude, afsloot. Hij werkte enige tijd in het voortgezet onderwijs, werd daar docent van het jaar en accepteerde vervolgens een positie als universitair docent aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet aan intrinsieke motivatie, de diepste drijfveren van leerlingen, studenten, docenten en mensen in het algemeen. Daarnaast is hij door een honderdtal video’s op YouTube onder tienduizenden scholieren een held geworden, omdat hij de natuurkunde op een heldere wijze naar jonge mensen weet te brengen.
Ralph is een gevorderd t’ai chi-beoefenaar, beoefent al 40 jaar dagelijks meditatie, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica onderwijs en alles wat met luchtvaart te maken heeft. In 2009 behaalde hij zijn brevet privévliege
De wonderlijke combinatie van activiteiten en de lessen die daarin geleerd zijn, in combinatie met zijn onderzoek aan motivatie, maken Ralph Rousseau inmiddels tot een veelgevraagd spreker op het gebied van innerlijke drijfveren.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.