Bergkerk, Daal en Bergeselaan

Andere locaties

 

ALGEMENE INFORMATIE KERK:

Naam kerk: Bergkerk (v.h. Opstandingskerk)
Adres: Daal en Bergeselaan 50, 2565 AE Den Haag
Bouwjaar: 1965
Architect: J. Cusell en A.H. Willems
Beheer/gebruik: Gereformeerde Kerk (PKN)

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL:

1e orgel: Verschueren – 1965 – 18+4/II/P
2e orgel: Klop – 2004 – 20/II/P  
Titulair organist: Warner Fokkens

Organisatie concerten: Warner Fokkens
Locatie maakt geen deel uit van het HOK

BIJZONDERHEDEN:

Deze kerk is in de lijst opgenomen i.v.m. het Klop-orgel dat alleen houten pijpen bezit.

KERK:

De Bergkerk (aanvankelijk: Opstandingskerk) is ontworpen en gebouwd tezamen met het verzorgingstehuis ('Uitzicht') dat aan de kerk grenst. Beide gebouwen zijn met corridors met elkaar verbonden. De kerk heeft een strakke zakelijke architectuur met een plat dak. De kerkzaal heeft de vorm van een raechthoekige doos met lagere bijruimtes met aan de lange zijden, boven de bijruimtes, een serie smalle hoge vensters. In de kerk is aan een van de smalle zijden een galerij aangebracht met ruimte voor het orgel en een zangkoor.

Naast de kerk staat een klokkenstoel met luidklok opgetrokken van profielstaal.

ORGEL(s):

Verschueren-orgel (1965/18+4/II/P)

Na de bouw van de kerk werd door de Fa Verschueren uit Heythuysen een twee-klaviers orgel geplaats op een orgeltribune boven de entree. Het heeft 18 zelfstandige stemmen en 4 transmissies. Het 2e klavier staat in een zwelkast. Het pedaal beschikt over een zg Unitlade waaruit 7 stemmen kunnen klinken. De tractuur is elektro-pneumatisch. Ook zijn er de gebruikelijke koppelingen en enkele speelhulpen. In de loop  van de tijd verslechterde de conditie van het orgel zodanig dat in 2003 besloten werd een nieuw orgel in de kerk te plaatsen. Het Verschueren-orgel bleef echter gehandhaafd. DISPOSITIE VERSCHUEREN-ORGEL

Klop-orgel (2004/20/II/P)

In 2004 wordt, naast het reeds bestaande een nieuw orgel in gebruik genomen gebouwd door orgelbouwer Henk Klop uit Garderen. Het is een mechanisch sleeplade-orgel met 20 sprekende stemmen over twee klavieren en pedaal. Alle orgelpijpen zijn van hout.
DISPOSITE KLOP-ORGEL

CONCERTEN:

Organist Warner Fokkens organiseert eens per maand een ‘koffieconcert’ op de zondagochtend om het Klop orgel in de Bergkerk te promoten.

MEER INFORMATIE: 

 

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief