Bergkerk, Daal en Bergeselaan

Andere locaties

 

ALGEMENE INFORMATIE KERK:

Naam kerk: Bergkerk (v.h. Opstandingskerk)
Adres: Daal en Bergeselaan 50, 2565 AE  Den Haag
Bouwjaar: 1965
Architect: J. Cusell en A.H. Willems
Beheer/gebruik: Gereformeerde Kerk (PKN)

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL:

1e orgel: Verschueren – 1965 – 18+4/II/P
2e orgel: Klop – 2004 – 20/II/P  
Titulair organist: Warner Fokkens

Organisatie concerten: Warner Fokkens
De Bergkerk maakt geen deel uit van het samenwerkingsverband van het HOK, maar is opgenomen in de lijst i.v.m. de bijzondere architectuur en geschiedenis van kerk en orgel.

KERK:

De Bergkerk (aanvankelijk: 'Opstandingskerk') is ontworpen en gebouwd tezamen met het naastgelegen verzorgingstehuis 'Uitzicht'. Beide gebouwen zijn met een corridor met elkaar verbonden. De kerk heeft een strakke zakelijke architectuur met een plat dak. De kerkzaal heeft de vorm van een rechthoekige doos met lagere beuk met aan de lange zijden, boven de bij ruimtes, een serie smalle hoge vensters. In de kerk is aan een van de smalle zijden een galerij aangebracht met ruimte voor het orgel en een zangkoor.

Naast de kerk staat een klokkenstoel opgetrokken van profielstaal.

ORGEL(s):

Verschueren-orgel (1965/18+4/II/P)

Na de bouw van de kerk werd door de Fa Verschueren uit Heythuysen op een orgeltribune boven de entree een twee-klaviers orgel geplaats. Het orgel heeft elektro-pneumatisch tractuur en 18 zelfstandige stemmen en 4 transmissies en de gebruikelijke koppelingen en enkele speelhulpen. Het 2e klavier staat in een zwelkast. Het pedaal beschikt over een zg Unitlade waaruit 7 stemmen kunnen klinken. In de loop van de tijd verslechterde de conditie van het orgel zodanig dat in 2003 besloten werd een nieuw orgel in de kerk te plaatsen. Het Verschueren-orgel bleef echter gehandhaafd.

Klop-orgel (2004/20/II/P)

In 2004 wordt, naast het reeds bestaande een nieuw orgel in gebruik genomen gebouwd door orgelbouwer Henk Klop uit Garderen. Het is een mechanisch sleeplade-orgel met 20 sprekende stemmen over twee klavieren en pedaal. Alle orgelpijpen zijn van hout.

CONCERTEN:

Organist Warner Fokkens organiseert eens per maand een ‘koffieconcert op de zondagochtend' om het Klop orgel in de Bergkerk te promoten.

MEER INFORMATIE: 

 

HB/juli 2022

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief