Waalse Kerk, Noordeinde

Andere locaties

  

ALGEMENE INFORMATIE KERK: 

Naam kerk: Waalse Kerk (Eclise Wallonne)
Adres: Noordeinde 25, 2514 GB  Den Haag 
Bouwjaar: 1759-1761
Architect: J. van Duijfhuijs
Beheer/gebruik: Eclise Wallonne Den Haag (onderdeel van Protestantse Kerk Nederland)

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL(s):

Orgel: Cavaillé-Coll: 1885 - 23/II/P
Titularis: Hendrik Kooiker

Organisatie concerten: Commissie Concerten Waalse Kerk.
De Kerk maakt (nog) geen deel uit van het samenwerkingsverband van het HOK, maar is opgenomen in de lijst i.v.m. de bijzondere geschiedenis van kerk en het unieke orgel.

KERK: 

De Waalse kerk is een eenvoudige Neoclassicistische zaalkerk die in de straatwand van de belendende bebouwing is opgenomen. Aan het Noordeinde zijn drietoegangsportalen aanwezig waarvan de middelste fungeert al entree van de kerk.
Het dak is samengesteld uit drie aaneengesloten tentdaken, waarvan het aan de straat liggende dag is voorzien van een dakruiter met luidklokken. 

Voorheen kerkte de Waalse gemeente in de Hofkapel op het Binnenhof, die na de komst van Lodewijk Napoleon weer zijn voormalige Rooms-Katholieke status herkreeg.
De Waalse gemeente verhuisde naar de huidige kerk aan het Noordeinde door tussenkomst van de koning.

ORGEL

Het huidige orgel in de Waalse kerk is in 1885 gebouwd door de beroemde Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll uit Parijs. Op aanbeveling van orgelbouwer J.F. Witte.
Het orgel heeft 23 stemmen verdeeld over twee klavieren en pedaal.
Het is een mechanisch sleeplade-orgel (zonder Barkerhefboom) met een vrijstaande speeltafel waar in de stijl van Cavaillé-Coll registerterrassen zijn toegepast. Kijk HIER voor de dispositie.

Het orgelfront heeft alleen in het middengedeelte frontpijpen. De beide zijvelden zijn voorzien van houten rasterwerk.

Vanaf 1811 stond hier een orgel met 22 stemmen over twee klavieren van (oorspronkelijk Duitse) orgelbouwer Johannes Petrus Künckel te Rotterdam. Dit orgel is verhuist naar de Gereformeerde Kerk te Hazerswoude-Dorp.

CONCERTEN:  

In 2020 is met de Commissie Concerten Waalse Kerk overleg gestart om toetreding tot het samenwerkingsverband van het Haags Orgel Kontakt (HOK) mogelijk te maken.
I.v.m. de halvering van de structurele subsidie van de gemeente Den Haag aan het HOK, maar ook door de coronacrisis is dit proces sterk vertraagd.

Uitgangspunt is dat er in de Waalse Kerk als regel twee maal per jaar orgelconcerten zullen worden georganiseerd door de Commissie Concerten Waalse Kerk.

MEER INFORMATIE: 

 

HB/juli 2022

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief