Oud Katholieke Kerk, Juffrouw Idastraat

Andere locaties

HOK locaties - okk-ext-01.JPG HOK locaties - okk-int-01.jpg 

ALGEMENE INFORMATIE KERK: 

Naam kerk: Oud Katholieke Kerk (HH Jacobus en Augustinus)
Adres: Juffrouw Idastraat 7, 2513 BL Den Haag
Bouwjaar: 1722
Architect: Nicolaas Kruysselberg (in de stijl van Daniël Marot)
Beheer/gebruik: OK parochie

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL(s):

Hoofdorgel: Rudolph Garrels -1726 - 21/II/P
Koororgel: Marcussen & Son - 1962 - 5/I/-
Titulair organiste: Liesbeth Bultman
Organisatie concerten: Geen gegevens over bekend.

De Oud Katholieke Kerk participeert niet in het HOK (wel worden er HOK-(thema)concerten in de kerk georganiseerd)

Deze kerk is opgenomen in de lijst i.v.m. de hoge cultuurwaarde van gebouw en orgel.

KERK:

De kerk werd in 1721/'22* gebouwd in de stijl van Daniël Marot door de Haagse Meester timmerman Nicolaas Kruysselberg. Het is een zogenaamde schuilkerk, dat wil zeggen dat vanaf de straat niet is te zien dat het een kerkgebouw betreft. De feitelijke kerkzaal in een rijke barokke (Lodewijk XIV) stijl, ligt dan ook achter het voorhuis op het binnenterrein tussen de Juffrouw Idastraat en de Molenstraat. Het is een van de mooiste uitingen van een barokke schuilkerk in Nederland.

ORGEL(s):

Het Hoofdorgel

Het huidige hoofdorgel is gebouwd door de orgelbouwer Rudoph Garrels en heeft een zeer fraai en evenwichtig orgelfront. Het orgel (het oudste orgel van Den Haag!) kent ook een rijke, dynamische geschiedenis waarin veel verbouwd, en gewijzigd is. Het orgel heeft lange tijd -in delen- elders vertoeft, maar kon in 1994 in vrijwel oorspronkelijke staat weer worden opgeleverd door de fa Flentrop. Het orgel heeft nu 21 stemmen over twee klavieren en pedaal. Het is volledig mechanisch. Kijk HIER voor de dispositie.

Het Koororgel

Sinds 2013 staat in de kerk ook nog een koororgel met vijf stemmen, dat in 1962 door Marcussen & Son te Denemarken werd gebouwd voor de Stephanuskerk te Moerdijk. Het positief heeft 5 stemmen over een manuaal. geen pedaal. De tractuur is mechanisch. Kijk HIER voor de dispositie.

CONCERTEN: 

De Oudkatholieke Kerk is geen HOK-locatie. D.w.z. dat er geen participatie is binnen het verband van het Haags Orgel Kontakt (HOK).
Het HOK heeft echter in het verleden wel orgelconcerten georganiseerd in de Oudkatholieke Kerk en zal dit ook in de toekomst wel doen.

* In 2022 viert de Oud-Katholieke Kerk het 300-jarig bestaan van haar schuilkerk met een aantal feestelijke minifestivals Van Woordkunst tot Orgelcultuur en Galaconcert tot Vesperviering. Onder het thema ‘Vier wat Leeft’. (kijk HIER voor meer informatie)

MEER INFORMATIE: 

 

HB/juli 2022

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief