Abdijkerk, Loosduinen

Andere locaties

HOK locaties - abdijkerk-loosduinen-exterieur.jpg HOK locaties - abdijkerk-loosduinen-interieur.jpg

Algemene informatie

Adres: Willem III straat 40 Loosduinen
bouwjaar: 1230-1250
architect: onbekend
beheer/gebruik: PKN (Hervormde gemeente) van Loosduinen
orgel: Joachim Reichner, 1780 - 21/II/P
organist: Vincent Hildebrandt
organisatie concerten: Arie Molenkamp Stichting. Deze stichting participeert niet in het HOK.

De Kerk

De kerk is een-beukige kerk in ‘overgangsstijl' (van Romaans naar Gotiek) en maakte oorspronkelijk deel uit van het Cisterciënzerklooster dat omstreeks 1098 werd gesticht. Het is het oudste kerkgebouw van Den Haag en kent een lange geschiedenis van verbouwingen en vergrotingen, die soms later weer werden afgebroken. Deze ‘bouw- en verbouwhistorie' laat zich van het gebouw aflezen. Met name door de verschillende steensoorten en bouwnaden die nu nog te zien zijn.

Het orgel

De Abdijkerk kreeg pas in 1780 een orgel, toen de Haagse orgelbouwer Joachim Reichner een orgel aan de kerk leverde. Het huidige orgel heeft 21 stemmen verdeeld over twee klavieren en pedaal. Toets- en registermechaniek zijn geheel mechanisch.

Concerten

Het gehele jaar door worden in de kerk en op het orgel concerten gegeven, georganiseerd door de Arie Molenkamp Stichting. Deze stichting maakt geen deel uit van het samenwerkingsverband van het Haags Orgel Kontakt.

Meer info:

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief